Pikantne babeczki
Doskonałe na karnawałowe imprezy.
- 30 dag mąki,
- 15 dag zimnego masła,
- 4 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli
na farsz:
- 30 dag szynki wędzonej,
- 10 dag miękkiego masła,
- sól, pieprz,
- oliwki, cytryna,
- natka i pomidor do dekoracji
Przygotowanie:
Ze składników na babeczki zagnieść ciasto kruche. Ciastem wykładać foremki na babeczki (20 sztuk) wcześniej wysmarowane masłem. Piec w nagrzanym piekarniku (185 st. C) przez 20 minut. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przygotować farsz: szynkę zmielić, masło utrzeć mikserem, dodać szynkę, pieprz i sól do smaku, wymieszać. Masę przełożyć do szprycy, wyciskać do babeczek. Dekorować plasterkami oliwek, cząstkami cytryny, pomidorkiem i natką.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!