Pikantne ciasto rukolowo-serowe
Doskonałe na gorąco i na zimno.
- 125 g. sera Mozzarella,
- 250 g. pomidorków koktajlowych,
- 100g. rukoli,
- 2 papryczki chilli,
- 6 jaj,
- 150 ml. oliwy z oliwek (ok. pół szklanki),
- 250 ml. mleka (1 szklanka),
- 200 g. startego parmezanu,
- 150 g. pokrojonej w kosteczkę szynki,
- 360 g. mąki,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- łyżeczka soli,
- pieprz,
- papier do wyłożenia formy
Przygotowanie:
Mozzarellę odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć i przepołowić. Rukolę umyć, odłożyć kilka listków do ozdoby, resztę grubo posiekać. Papryczki chilli drobno rozkruszyć. Jajka ubijać robotem kuchennym na najszybszych obrotach przez około dwie minuty. Wmieszać oliwę z oliwek i mleko. Mozzarellę, parmezan, rukolę i szynkę delikatnie wmieszać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dosypać do pozostałych składników wymieszać. Dno okrągłej formy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem, wygładzić jego powierzchnię na wierzchu ułożyć pomidorki. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika (piec w temp. 175 st. C) przez godzinę. Po wyjęciu udekorować pozostałą rukolą. Najlepiej serwować na gorąco, ale na zimno również smakuje doskonale.
Czas przygotowania: 75 minut
Wartość energetyczna porcji: 1300 kJ/310 kcal