Reklama

Reklama

Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty

Wykwintna wersja znanej potrawy.


Reklama

Składniki:

  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 2 cebule
  • Główka czerwonej kapusty
  • 600 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz, ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 4 gałązki majeranku
  • 750 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki borówek do mięs

 Przygotowanie:

Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę na 3 minuty. Zdjąć wierzchnie liście. Ponownie włożyć do wrzątku i zdjąć liście (w sumie 8 dużych liści). Ściąć grube nerwy liści.

Mięso, jajko, odciśnięte pieczywo, musztardę i cebulę wyrobić, doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim. Nadzienie zawijać w liście. Gołąbki obsmażyć w brytfannie, wraz z jedną pokrojoną w piórka cebulą. Wlać bulion i wino oraz dodać majeranek. Wstawić do rozgrzanego do 175 st. piekarnika C na 30 minut. Po 20 minutach obrócić. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, a następnie lekko przesmażyć na maśle. Gołąbki podawać z ziemniakami, sosem i konfiturą z borówki.

Dowiedz się więcej na temat: gołąbki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje