Pikantne lazanie z indykiem
Smakuje i syci na długo!
Składniki:
- 16 płatów makaronu
- 1/2 kg zmielonego filetu z indyka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 litra bulionu
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz
Przygotowanie:
1. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj indyka i przyprawy, wymieszaj, smaż chwilę i wlej bulion. Duś ok. 20 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i potrzymaj na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Możesz dolać trochę wody, by sos był nieco rzadszy (potem wodę wchłonie makaron).
2. Beszamel: w małym rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i starannie rozmieszaj. Pogotuj chwilę, dolej część mleka, rozmieszaj i wlej resztę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dodaj przyprawy. Przygotuj naczynie żaroodporne. na dnie ułóż warstwę mięsa, połóż płat makaronu i polej go sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Ostatnie dwie warstwy powinien tworzyć płat makaronu i beszamel.
3. Przykryj i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec zdejmij pokrywkę i piecz 5 minut, by zrumienił się beszamel.