Reklama

Reklama

Pikantne lazanie z indykiem

Smakuje i syci na długo!

Składniki:

  • 16 płatów makaronu
  • 1/2 kg zmielonego filetu z indyka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  •  1 drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 litra bulionu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  •  1 łyżeczka papryki w proszku
  •  sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz

Przygotowanie:

1. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj indyka i przyprawy, wymieszaj, smaż chwilę i wlej bulion. Duś ok. 20 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i potrzymaj na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Możesz dolać trochę wody, by sos był nieco rzadszy (potem wodę wchłonie makaron).

Reklama

2. Beszamel: w małym rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i starannie rozmieszaj. Pogotuj chwilę, dolej część mleka, rozmieszaj i wlej resztę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dodaj przyprawy. Przygotuj naczynie żaroodporne. na dnie ułóż warstwę mięsa, połóż płat makaronu i polej go sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Ostatnie dwie warstwy powinien tworzyć płat makaronu i beszamel.

3. Przykryj i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec zdejmij pokrywkę i piecz 5 minut, by zrumienił się beszamel.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje