Reklama

Pikantny drób z cukinią i cebulą

Brakuje ci pomysłu na mięsny obiad, który byłby zdrowy, smaczny i przy tym niebanalny? Skorzystaj z naszych przepisów na odmienione drobiowe dania. Każde jest wyjątkowe i łatwe do przygotowania!

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,5 kg), 2 cebule, po 40 dag zielonej i żółtej cukinii
  • 1 puszka serc karczochów
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • mielona słodka papryka
  • mielona papryczka chili
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania

1Kurczaka opłucz, osusz,przetnij wzdłuż na pół.Obie połówki ułóż na deseczceprzecięciem do dołui mocno spłaszcz je dłonią.Posyp solą, pieprzem, słodkąpapryką i chili. Przyprawymocno wetrzyj w mięso.Posmaruj łyżką oliwy. Ułóżw brytfance. Wstaw do piekarnikarozgrzanego dotemp. 200 st. Piecz godzinę.2 Cebule obierz, pokrójna cienkie cząstki. Cukinieoczyść, potnij w plasterki.Karczochy osącz z zalewy.Ząbki czosnku obierz,rozetnij wzdłuż na pół.Rozmaryn opłucz, osusz,igiełki oderwij od gałązek.3 Przygotowane składnikidodaj do kurczaka pook. 30 minutach pieczenia.Skrop pozostałą oliwą.Posyp solą oraz pieprzem.Gotowe danie podawajz ryżem ugotowanym nasypko albo kaszką kuskus. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy