Pikantny i pożywny kociołek z kurczakiem

Idealny na chłodne dni.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g marchewki
  • 100 g boczku
  • Puszka białek fasoli (850 ml)
  • 1 kurczak
  • Sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Opakowanie pomidorów krojonych (500g)
  • Słodka papryka1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu owocowego
  • Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Fasolę osączyć. Kurczaka podzielić na 6-8 części i natrzeć solą i pieprzem.

Na rozgrzanym oleju obsmażać części kurczaka przez 15 minut ze wszystkich stron, zdjąć. Boczek usmażyć na chrupkie skwarki, zdjąć. Marchewkę, cebulę i czosnek zeszklić, wlać bulion i pomidory. Doprawić solą, papryką, pieprzem, cukrem i octem. Dodać części kurczaka, skwarki i fasolę i wstawić wszystko do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekać godzinę. Podawać posypane drobno posiekana natką pietruszki.

Gyros - szybki kociołek

Śródziemnomorski kociołek warzywny

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas