Pikantny i pożywny kociołek z kurczakiem
Idealny na chłodne dni.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g marchewki
- 100 g boczku
- Puszka białek fasoli (850 ml)
- 1 kurczak
- Sól, pieprz
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- Opakowanie pomidorów krojonych (500g)
- Słodka papryka1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu owocowego
- Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Fasolę osączyć. Kurczaka podzielić na 6-8 części i natrzeć solą i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju obsmażać części kurczaka przez 15 minut ze wszystkich stron, zdjąć. Boczek usmażyć na chrupkie skwarki, zdjąć. Marchewkę, cebulę i czosnek zeszklić, wlać bulion i pomidory. Doprawić solą, papryką, pieprzem, cukrem i octem. Dodać części kurczaka, skwarki i fasolę i wstawić wszystko do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekać godzinę. Podawać posypane drobno posiekana natką pietruszki.
Gyros - szybki kociołek
Śródziemnomorski kociołek warzywny