Składniki na 4 porcje: - 3 czerwone cebule, - 500 g bakłażana, - 400 g cukinii, - 250 g pomidorów,- 6 łyżek oliwy z oliwek,- sól, pieprz,- 1 łyżka octu balsamicznego,- kilka igiełek rozmarynu,- 2 listki laurowe,- 100 ml. czerwonego wina wytrawnego,- 300 ml bulionu warzywnego (instant),- 500 g kotletów jagnięcych,- 40 g wędzonego boczku,- 1-2 ząbki czosnku,- pół pęczka tymianku,- 100 g chleba tostowego,- odrobina soku z cytryny,- 3-4 łyżki tartego parmezanu,- cytryna i świeże zioła do dekoracji Przygotowanie: Cebulę obrać pokroić na cząstki, Bakłażana, cukinię i pomidory umyć i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. 4 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać, wrzucić przygotowane warzywa i mieszając obsmażać na silnym ogniu przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem. Dodać rozmaryn i listki laurowe. Zalać winem i bulionem i dusić ok 15 minut na mocnym ogniu. Kotlety jagnięce umyć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Tymianek drobno posiekać. Tosty pokroić na niewielkie romby. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek obsmażyć kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać boczek i czosnek, przesmażyć, dodać pokrojone pieczywo tostowe, usmażyć grzanki i posypać tymiankiem. Warzywa doprawić jeszcze raz i nakładać na talerze wraz z pozostałymi składnikami. Dekorować cytryną i świeżymi ziołami. Posypać startym serem. Czas przygotowania: 70 minut Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal Wszystko o Grecji!