Pikantny kurczak z kalafiorem i grzybami (dieta nowojorska)
Inspirowany kuchnią azjatycką.

Składniki na 1 porcję:
- 150 g kalafiora, - 200 g zielonych szparagów, - 150 g grzybów shitake, - 1-2 papryczki chilli, - trochę szczypiorku, - 120 g filetu z kurczaka, - sól, - świeżo zmielony pieprz, - 2 łyżeczki oleju, - 100 g ogórka sałatkowego, - 50 g czerwonej papryki, - 1 łyżeczka octu winnego (białego)
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na małe różyczki, dolną część szparagów obrać, jeśli jest zdrewniała odciąć. Resztę pokroić na ok. 1 cm kawałki. Grzyby pokroić w plasterki. Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Szczypiorek pokroić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Łyżeczkę oleju rozgrzać w teflonowej patelni, mięso smażyć 8 minut (obracając). Kalafiora obgotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty, osączyć. Ogórek pokroić w cienkie plastry, paprykę w paski, wymieszać. Ocet, łyżeczkę oleju, sól i pieprz, zmieszać. Skropić sałatkę. Mięso zdjąć z patelni. Na patelnię dać szparagi grzyby i chili i smażyć 3 minuty. Posolić. Kalafiora nałożyć na talerz, posypać szczypiorkiem, obok nałożyć szparagi oraz pokrojone mięso i sałatkę z ogórka.
Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal