Piknik na balkonie, czyli sposób na udaną majówkę

Weekend majowy w tym roku będzie inny niż zwykle. Plenerowe spotkania z przyjaciółmi musimy odłożyć na bliżej nieokreślone „później” – podobnie jak podróże. Jednak nic straconego! Kameralny, majówkowy piknik można zorganizować na balkonie. Wystarczy tylko kilka pomysłów na wiosenne smakołyki.

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiemmateriały prasowe

Sałatka z kaszą pęczak

Sposób przygotowania

Sałatka

1.  Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej jajka (patrz wskazówka). Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, dodać do niej ugotowany na parze groszek, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.

2.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą i groszkiem, odważyć do niej rzodkiewki, oliwki i sałatę, dodać szczypiorek. Składniki wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.

Winegret
3.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4.  Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3.

Serwowanie
5.  Sałatkę z kaszą pęczak i rzodkiewkami podawać polaną winegretem, udekorowaną ćwiartkami jajek i kiełkami.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Sałatka
1.  Ugotować na parze kaszę, jajka oraz groszek. Następnie ugotowaną kaszę i groszek odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić.
2.  Do naczynia wsypać wszystkie ugotowane składniki. Dodać do nich rzodkiewki, oliwki i sałatę, dodać szczypiorek. Składniki wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.

Winegret
3.  Rozdrobnić czosnek.
4.  Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, a następnie wymieszać.

Serwowanie
5.  Sałatkę z kaszą pęczak i rzodkiewkami podawać polaną winegretem, udekorowaną ćwiartkami jajek i kiełkami.

Burgery wieprzowe
Burgery wieprzowemateriały prasowe

Burgery wieprzowe

Sposób przygotowania

Burgery wieprzowe na Varomie
1.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5,  następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2.  Do naczynia miksującego włożyć karkówkę, rozdrobnić 12-14 s/obr. 6. Mięso zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3.  Dodać uduszoną wcześniej cebulę, bułkę tartą, jajko, majonez, musztardę, sól i pieprz, zmiksować 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
4.  Z powstałej masy uformować 4 burgery (Ø 10-12 cm, grubość ok. 2 cm), ułożyć w dolnej części i na wkładzie przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Krem paprykowy z ajvarem i sos do burgerów
5.  Do naczynia miksującego włożyć paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
6.  Dodać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z burgerami, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
7.  Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy, pastę ajvar, oregano, sól, paprykę słodką i paprykę ostrą, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do innego naczynia.
8.  Do naczynia miksującego wlać 180 g kremu z papryki, dodać skrobię, wymieszać 20 s/obr. 3, następnie gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do miseczki, odstawić.

Składanie burgerów
9.  Bułki opiec na grillu, na patelni grillowej lub w tosterze. Na spodzie każdej bułki rozsmarować 1-2 łyżki sosu paprykowego, ułożyć ugotowany na parze burger, 1-2 liście sałaty rzymskiej, kilka piórek cebuli, 1-2 plastry pomidora i 3-4 plastry korniszona. Całość polać odrobiną sosu paprykowego, nakryć górną częścią bułki. W ten sam sposób przygotować pozostałe burgery. W środek każdego burgera wbić patyczek do szaszłyków. 
10.  Burgery wieprzowe na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Krem paprykowy z ajvarem podawać na ciepło lub na zimno z grzankami lub ziarnami dyni bądź słonecznika.

Wskazówka

·    Przepis "Bułka tarta" znajduje się na platformie Cookidoo®.

·    Przed rozdrobnieniem mięsa wieprzowego należy upewnić się, że jest ono zmrożone tylko częściowo. Najlepszą konsystencję zapewnia zmrożenie mięsa przez 30-60 min.

·    Tradycyjne, pszenne bułki do hamburgerów z sezamem można zastąpić dowolnym pieczywem np. bułkami pełnoziarnistymi, żytnimi lub typu graham.

·    Do przygotowania przepisu można użyć dowolnej pasty ajvar: łagodnej, pikantnej lub czosnkowej, zależnie od preferencji smakowych.

Wariant

·    Burgery wieprzowe z karkówki można również przygotować na grillu lub patelni grillowej, pamiętając o odpowiednim wysmażeniu mięsa, aby nie pozostało w środku surowe.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Burgery wieprzowe
1.  Posiekać cebulę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, na której znajduje się olej. Dusić cebulę przez kilka minut. Następnie przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2.  Do naczynia miksującego włożyć karkówkę, rozdrobnić. Mięso zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3.  Dodać uduszoną wcześniej cebulę, bułkę tartą, jajko, majonez, musztardę, sól i pieprz - zmiksować wszystko razem. Przełożyć do innego naczynia.
4.  Z powstałej masy uformować 4 burgery (Ø 10-12 cm, grubość ok. 2 cm). Gotować je na parze przez około 30 minut.

Krem paprykowy z ajvarem i sos do burgerów
5.  Rozdrobnić w blenderze lub w naczyni miksującym paprykę, cebulę i czosnek.
6.  Dodać koncentrat pomidorowy, pastę ajvar, oregano, sól, paprykę słodką i paprykę ostrą, zmiksować. Następnie przelać do innego naczynia.
8.  Do naczynia miksującego wlać 180 g kremu z papryki, dodać skrobię, wymieszać, następnie przelać do garnka i gotować przez 3 minuty, mieszając.  Przełożyć do miseczki, odstawić.

Składanie burgerów
9.  Bułki opiec na grillu, na patelni grillowej lub w tosterze. Na spodzie każdej bułki rozsmarować 1-2 łyżki sosu paprykowego, ułożyć ugotowany na parze burger, 1-2 liście sałaty rzymskiej, kilka piórek cebuli, 1-2 plastry pomidora i 3-4 plastry korniszona. Całość polać odrobiną sosu paprykowego, nakryć górną częścią bułki. W ten sam sposób przygotować pozostałe burgery. W środek każdego burgera wbić patyczek do szaszłyków.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas