Piknik na balkonie, czyli sposób na udaną majówkę

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiemmateriały prasowe

Sałatka z kaszą pęczak

Składniki

- sałatka

  • 1000 g wody
  • 120 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 4 jajka
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 80 g rzodkiewek, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 40 g czarnych oliwek, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 200 g mieszanki młodych sałat lub 200 g sałaty lodowej, porwanej na kawałki
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego

- winegret

  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Serwowanie: kiełki brokułu, świeże, ilość do podania

Sposób przygotowania

Burgery wieprzowe
Burgery wieprzowemateriały prasowe

Burgery wieprzowe

Składniki

  • 180 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju
  • 500 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
  • 20 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½-1 łyżeczka soli
  • ½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

- krem paprykowy

  • Krem paprykowy z ajvarem i sos do burgerów
  • 100 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 500 g wody
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g pasty ajvar (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

- składanie burgerów

  • 4 bułki do burgerów, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
  • 1 sałata rzymska, tylko liście lub ½ sałaty lodowej, tylko liście
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • 2 korniszony, pokrojone w plastry

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?