Reklama

Reklama

Piknik na balkonie, czyli sposób na udaną majówkę

Weekend majowy w tym roku będzie inny niż zwykle. Plenerowe spotkania z przyjaciółmi musimy odłożyć na bliżej nieokreślone „później” – podobnie jak podróże. Jednak nic straconego! Kameralny, majówkowy piknik można zorganizować na balkonie. Wystarczy tylko kilka pomysłów na wiosenne smakołyki.

Sałatka z kaszą pęczak

Składniki - sałatka

  • 1000 g wody
  • 120 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 4 jajka
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 80 g rzodkiewek, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 40 g czarnych oliwek, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 200 g mieszanki młodych sałat lub 200 g sałaty lodowej, porwanej na kawałki
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego

Składniki - winegret

  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Składniki

  • Serwowanie: kiełki brokułu, świeże, ilość do podania

Sposób przygotowania

Sałatka

Reklama

1.  Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej jajka (patrz wskazówka). Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, dodać do niej ugotowany na parze groszek, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.

2.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą i groszkiem, odważyć do niej rzodkiewki, oliwki i sałatę, dodać szczypiorek. Składniki wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.

Winegret
3.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4.  Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3.

Serwowanie
5.  Sałatkę z kaszą pęczak i rzodkiewkami podawać polaną winegretem, udekorowaną ćwiartkami jajek i kiełkami.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Sałatka
1.  Ugotować na parze kaszę, jajka oraz groszek. Następnie ugotowaną kaszę i groszek odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić.
2.  Do naczynia wsypać wszystkie ugotowane składniki. Dodać do nich rzodkiewki, oliwki i sałatę, dodać szczypiorek. Składniki wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.

Winegret
3.  Rozdrobnić czosnek.
4.  Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, a następnie wymieszać.

Serwowanie
5.  Sałatkę z kaszą pęczak i rzodkiewkami podawać polaną winegretem, udekorowaną ćwiartkami jajek i kiełkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje