Piórka z salami w gęstym sosie
Makaron w takiej wersji to doskonały pomysł na obiad do pracy lub szkoły. Doskonale smakuje zarówno podany na ciepło, jak i zimno.
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć makaron. Gotuj go zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Jogurt utrzyj z majonezem, musztardą (najlepiej sarepską albo dijon) oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Świetnym dodatkiem do gęstego sosu jest też łyżeczka hummusu, np. paprykowego albo pomidorowego.
3. Salami potnij w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pomidorki opłucz, osusz, poprzekrawaj na połówki (zamiast nich możesz użyć np. 1 duży twardy pomidor pokrojony w grubszą kostkę). Szpinak umyj, osusz, poodrywaj końcówki łodyżek. Fasolę przesyp na sitko, opłucz zimną wodą. Oliwki osącz, pokrój w plasterki.
4. Makaron odcedź, przelej na durszlaku zimną wodą, pozostaw do osączenia. Wymieszaj z przygotowanymi składnikami oraz sosem. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić w lodówce - wówczas wszystkie smaki lepiej się połączą.