Piórka z salami w gęstym sosie
Makaron w takiej wersji to doskonały pomysł na obiad do pracy lub szkoły. Doskonale smakuje zarówno podany na ciepło, jak i zimno.

Składniki
- 30 dag makaronu piórka (rurki)
- 10 dag salami w plasterkach
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 mała puszka drobnej białej fasoli
- 2 garści szpinaku (ew. porwanych liści sałaty rzymskiej
- 1/2 szkl. zielonych oliwek nadzianych papryką
- po 1 łyżce jogurtu greckiego, majonezu i soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć makaron. Gotuj go zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Jogurt utrzyj z majonezem, musztardą (najlepiej sarepską albo dijon) oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Świetnym dodatkiem do gęstego sosu jest też łyżeczka hummusu, np. paprykowego albo pomidorowego.
3. Salami potnij w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pomidorki opłucz, osusz, poprzekrawaj na połówki (zamiast nich możesz użyć np. 1 duży twardy pomidor pokrojony w grubszą kostkę). Szpinak umyj, osusz, poodrywaj końcówki łodyżek. Fasolę przesyp na sitko, opłucz zimną wodą. Oliwki osącz, pokrój w plasterki.
4. Makaron odcedź, przelej na durszlaku zimną wodą, pozostaw do osączenia. Wymieszaj z przygotowanymi składnikami oraz sosem. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić w lodówce - wówczas wszystkie smaki lepiej się połączą.