Piszinger czekoladowo-migdałowy z żurawiną
Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis dla łasuchów, na pyszne ciastka bezglutenowe.
Składniki:
- opakowanie bezglutenowych wafli,
- 1 czekolada gorzka,
- 1 biała czekolada
- 30 dkg siekanych migdałów,
- cukier waniliowy,
- puszka mleka skondensowanego,
- kilka łyżek mleka,
- 1 łyżka żelatyny,
- wafle bezglutenowe
Sposób przygotowania:
Żelatynę połączyć z mlekiem skondensowanym, wsypać posiekane migdały i pokrojone żurawiny. Rozpuścić na patelni z 2 łyżkami mleka ½ czekolady białej i ½ czekolady gorzkiej. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, a nią posmarować wafel, powtórzyć to z kolejnym, układać jeden na drugim w zależności od tego jak wysokie chcemy mieć ciastko.
Na ostatnim waflu kładziemy na folii aluminiowej drewnianą deseczkę, na której stawiamy coś cięższego, aby masa lepiej się związała z waflem. Na koniec topimy resztę czekolady, oddzielnie białą, oddzielnie gorzką i dekorujemy nią wierch wafli. Wstawiamy do lodówki, a przed podaniem kroimy na dowolne wielkości.