Reklama

Reklama

Piszinger czekoladowo-migdałowy z żurawiną

Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis dla łasuchów, na pyszne ciastka bezglutenowe.

Składniki:


  • opakowanie bezglutenowych wafli,
  • 1  czekolada gorzka,
  • 1 biała czekolada
  •  30 dkg  siekanych migdałów,
  • cukier waniliowy,
  • puszka mleka skondensowanego,
  • kilka łyżek mleka,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • wafle bezglutenowe

Reklama

Sposób przygotowania:

Żurawiny namoczyć w letniej wodzie na 10 minut. Osuszyć na sitku, drobno pokroić. Mleko skondensowane zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami mleka i pozostawić do spęcznienia. Następnie naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą i rozpuścić, stale mieszając. 

Żelatynę połączyć z mlekiem skondensowanym, wsypać posiekane migdały i pokrojone żurawiny. Rozpuścić na patelni z 2 łyżkami mleka ½ czekolady białej i ½ czekolady gorzkiej.  Wszystko wymieszać na jednolitą masę, a nią posmarować wafel, powtórzyć to z kolejnym, układać jeden na drugim w zależności od tego jak wysokie chcemy mieć ciastko. 

Na ostatnim waflu kładziemy na folii aluminiowej  drewnianą deseczkę, na której stawiamy coś cięższego, aby masa lepiej się związała z waflem. Na koniec topimy resztę czekolady, oddzielnie białą, oddzielnie gorzką i dekorujemy nią wierch wafli. Wstawiamy do lodówki, a przed podaniem kroimy na dowolne wielkości.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje