Pizza Margherita
Przepis na klasyczną, włoską pizzę
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 3 kulki mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- łyżeczka soli
- pieprz
- 2 pomidory
- 250 ml wody
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier. Na stolnicy usyp kopczyk z przesianej mąki, zrób w nim dołek, wlej do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszaj, dodaj sól i oliwę, wyrób ręką na jednolite ciasto (można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć, używając miksera).
2. Blachę (44x36 cm) posmaruj oliwą. Wyłóż ciasto, na brzegach zrób ranty, by ser nie wypływał (możesz uformować też z ciasta 2 okrągłe placki). Placek posmaruj oliwą, ułóż na nim pokrojony w plastry ser mozzarella, posyp posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż obrane i pokrojone w plastry pomidory.
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220ºC 20-25 min, aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.