Pizza na zakwasie 72-godzinna

Domowa pizza, smakująca jak ta z najlepszych restauracji? Z tym przepisem to możliwe!

Ta pizza jest czasochłonna, ale efekt jest tego warty
Ta pizza jest czasochłonna, ale efekt jest tego wartymateriały prasowe

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, łuskę babki jajowatej, mieszamy.

Dokładamy zakwas, stopniowo dolewając wodę, wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy sól.

Ciasto szczelnie przykrywamy, odstawiamy w nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę. Następnie umieszczamy w lodówce na 72 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, przez ok. 2 godziny trzymamy je w temperaturze pokojowej.

Formujemy pizzę, zaczynając ugniatać ciasto od środka. Dajemy mu odpocząć.

W tym czasie obieramy ze skórki pieczarki, kroimy je w plastry, przesmażamy na 1 łyżce oliwy przez ok. 1 minutę.

Ciasto smarujemy pastą, posypujemy ją oregano, wykładamy plastry pieczarek i pokrojony w kostkę ser. Wierzch polewamy łyżeczką oliwy.

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym minimalnie do ok. 240 stopni C przez ok. 20 minut lub do czasu, aż brzegi ciasta się lekko zarumienią.

Przed podaniem na pizzy umieszczamy rukolę.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat
INTERIA.PL/Informacja prasowa
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas