Pizza na zakwasie 72-godzinna

Domowa pizza, smakująca jak ta z najlepszych restauracji? Z tym przepisem to możliwe!

Ta pizza jest czasochłonna, ale efekt jest tego warty
Ta pizza jest czasochłonna, ale efekt jest tego wartymateriały prasowe

Składniki

na ciasto

  • 160 ml wody
  • 60 g zakwasu
  • 45 g skrobi ryżowej
  • 35 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 15 g mąki z ciecierzycy
  • 5 g łuski babki jajowatej
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

dodatkowe

  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki pasty pomidorowej – gęstej
  • wegański zamiennik mozzarelli
  • szczypta oregano
  • garść rukoli
  • 1 łyżka oliwy

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, łuskę babki jajowatej, mieszamy.

Dokładamy zakwas, stopniowo dolewając wodę, wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy sól.

Ciasto szczelnie przykrywamy, odstawiamy w nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę. Następnie umieszczamy w lodówce na 72 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, przez ok. 2 godziny trzymamy je w temperaturze pokojowej.

Formujemy pizzę, zaczynając ugniatać ciasto od środka. Dajemy mu odpocząć.

W tym czasie obieramy ze skórki pieczarki, kroimy je w plastry, przesmażamy na 1 łyżce oliwy przez ok. 1 minutę.

Ciasto smarujemy pastą, posypujemy ją oregano, wykładamy plastry pieczarek i pokrojony w kostkę ser. Wierzch polewamy łyżeczką oliwy.

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym minimalnie do ok. 240 stopni C przez ok. 20 minut lub do czasu, aż brzegi ciasta się lekko zarumienią.

Przed podaniem na pizzy umieszczamy rukolę.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat