Pizza piłkarska
Składniki na 5-6 porcji. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

Składniki
na ciasto
- 35 dag mąki pszennej
- 2 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 160 g letniej wody
- ¾ łyżeczki soli
dodatkowe
- 60 dag mrożonego szpinaku
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 dag salami w plasterkach
- parówki, kabanosy
- 25 dag sera mozzarella + 1 mała kulka mozzarelli
- ketchup
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miski wkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj łyżeczką. Wlej wodę, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, olej oraz wodę z drożdżami. Wyrób gładkie jednolite ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut, do wyrośnięcia.
Do garnka włóż szpinak, podgrzewaj, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę, podgrzewaj 2-3 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż plastry salami a następ- nie szpinak. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z pizzą, piecz ok. 20 min. Ser pokrój w paski. Kabanosy i parówki przekrój na pół. Z pasków mozzarelli zrób linię boiska oraz bramki. Kabanosy oraz parówki postaw pionowo (to będą piłkarze). Na małej kulce mozzarelli zrób kropki z keczupu (to będzie piłka).