Reklama

Reklama

Pizza piłkarska

Składniki na 5-6 porcji. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

Składniki na ciasto

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160 g letniej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki dodatkowe

  • 60 dag mrożonego szpinaku
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag salami w plasterkach
  • parówki, kabanosy
  • 25 dag sera mozzarella + 1 mała kulka mozzarelli
  • ketchup
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:



Reklama

Do miski wkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj łyżeczką. Wlej wodę, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, olej oraz wodę z drożdżami. Wyrób gładkie jednolite ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut, do wyrośnięcia. 

Do garnka włóż szpinak, podgrzewaj, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę, podgrzewaj 2-3 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż plastry salami a następ- nie szpinak. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z pizzą, piecz ok. 20 min. Ser pokrój w paski. Kabanosy i parówki przekrój na pół. Z pasków mozzarelli zrób linię boiska oraz bramki. Kabanosy oraz parówki postaw pionowo (to będą piłkarze). Na małej kulce mozzarelli zrób kropki z keczupu (to będzie piłka).

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje