Reklama

Reklama

Pizza seromaniaka z salami i chili

Domowa pizza nie zawsze ma idealnie okrągły kształt, ale zapach jaki roznosi się po domu w czasie pieczenia jest nie do opisania!

Dobrze wyrobione ciasto, sos i ser to przepis na pyszny posiłek, który sprawi całej rodzinie wiele radości. Dzięki grubym plastrom z dużą ilością dodatków np. Hochland na gorąco! wyczarujesz pizzę w mgnieniu oka, a jej smak zawróci w głowie wszystkim seromaniakom.

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 5-7 łyżek sosu pomidorowego
  • 4-5 plastry sera np. Hochland na gorąco! z salami i chili
  • pieczarki
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

1. Świeże drożdże rozpuszczamy w ok. 50 ml ciepłej, ale niegorącej wodzie, dodajemy cukier i ok. 3 łyżki mąki. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.  

2. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i sprężyste. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).  

3. Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy plastry sera np. Hochland na gorąco! oraz pozostałe dodatki.  

4. Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut - do czasu aż ciasto się zarumieni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje