Pizza warzywna z bryndzą
Lekka i smaczna

Składniki
- 3 płaskie szkl. mąki
- 3-4 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka,
- 2 dymki
- 20 dag bryndz (ew. innego twarogu)
- suszony tymianek
- pieprz, cukier, sól
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozpuść w 1/2 szkl. ciepłej wody. Zaczyn wymieszaj z mąką, szczyptą soli i jajkiem. Dolej 3 łyżki oliwy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie cukinię i paprykę oczyść, umyj. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Dymki potnij na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej resztę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj koncentrat i czosnek. Zasmaż. Dołóż pomidory. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i cukrem. 2. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na 2 placki. Ułóż ja na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem. Obłóż przygotowanymi składnikami. Posyp bryndzą. Piecz 25 minut w 200 st.