Reklama

Reklama

Pizza warzywna z bryndzą

Lekka i smaczna

Składniki

  • 3 płaskie szkl. mąki
  • 3-4 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 dymki
  • 20 dag bryndz (ew. innego twarogu)
  • suszony tymianek
  • pieprz, cukier, sól

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuść w 1/2 szkl. ciepłej wody. Zaczyn wymieszaj z mąką, szczyptą soli i jajkiem. Dolej 3 łyżki oliwy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie cukinię i paprykę oczyść, umyj. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Dymki potnij na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej resztę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj koncentrat i czosnek. Zasmaż. Dołóż pomidory. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i cukrem. 

2. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na 2 placki. Ułóż ja na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem. Obłóż przygotowanymi składnikami. Posyp bryndzą. Piecz 25 minut w 200 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje