Pizza z ananasem i topionym Camembertem
Serki topione mają w kuchni bardzo wiele zastosowań. Można je dodać np. do pizzy!

Składniki
na ciasto
- 400g mąki
- 3 dag drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 250 ml ciepłej wody
Składniki
- dodatki
- 200 g serka topionego np. Camembert SERTOP, uhonorowanego godłem promocyjnym i tytułem TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 0,5 dojrzałego ananasa
- 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek do polania pizzy
- garść roszponki do dekoracji
Sposób przygotowania
Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki. Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a następnie kładziemy pokrojonego Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki papryczkę chili. Ananasa kroimy na ćwiartki: usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem "od dołu". Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i skrapiamy oliwą z oliwek.