Pizza z anchois

Domowa smakuje najlepiej!

Pizza z oliwkami
Pizza z oliwkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Zmiskuj mąkę, 1/2 l ciepłej wody, drożdże, szklankę oliwy i łyżkę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż je do wyłożonej folią miski, odstaw pod przykryciem na 3-4 godziny. 

Pomidory zmiksuj z 2-3 łyżkami oliwy. Sos dopraw posiekanymi ziołami, przeciśniętym czosnkiem, solą i cukrem. Mozzarellę porwij. Pomidory pokrój w kosteczkę. Oliwki osącz z zalewy. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Rozciągnij lub rozwałkuj na placki. 

Piekarnik rozgrzej do 220-250ºC. Blaty ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj sosem. Obłóż mozzarellą, pomidorami, oliwkami i anchois. Oprósz pieprzem. Piecz 15-20 minut.

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas