Pizza z anchois
Domowa smakuje najlepiej!
Sposób przygotowania
Zmiskuj mąkę, 1/2 l ciepłej wody, drożdże, szklankę oliwy i łyżkę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż je do wyłożonej folią miski, odstaw pod przykryciem na 3-4 godziny.
Pomidory zmiksuj z 2-3 łyżkami oliwy. Sos dopraw posiekanymi ziołami, przeciśniętym czosnkiem, solą i cukrem. Mozzarellę porwij. Pomidory pokrój w kosteczkę. Oliwki osącz z zalewy. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Rozciągnij lub rozwałkuj na placki.
Piekarnik rozgrzej do 220-250ºC. Blaty ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj sosem. Obłóż mozzarellą, pomidorami, oliwkami i anchois. Oprósz pieprzem. Piecz 15-20 minut.