Pizza z anchois
Domowa smakuje najlepiej!

Składniki
- 1 kg mąki
- 9 g świeżych drożdży
- oliwa
- puszka pomidorów bez skórki
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 kulki mozzarelli (po 125 g)
- 3-4 duże pomidory
- słoik czarnych oliwek bez pestek
- puszka filetów anchois (50 g)
- sól, pieprz
- cukier, zioła (bazylia lub oregano)
6 porcji
Sposób przygotowania
Zmiskuj mąkę, 1/2 l ciepłej wody, drożdże, szklankę oliwy i łyżkę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż je do wyłożonej folią miski, odstaw pod przykryciem na 3-4 godziny. Pomidory zmiksuj z 2-3 łyżkami oliwy. Sos dopraw posiekanymi ziołami, przeciśniętym czosnkiem, solą i cukrem. Mozzarellę porwij. Pomidory pokrój w kosteczkę. Oliwki osącz z zalewy. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Rozciągnij lub rozwałkuj na placki. Piekarnik rozgrzej do 220-250ºC. Blaty ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj sosem. Obłóż mozzarellą, pomidorami, oliwkami i anchois. Oprósz pieprzem. Piecz 15-20 minut.