Pizza z cukinią, serem i bakłażanem

Przepis na pyszną pizzę

Pizza z cukinią i bakłażanem
Pizza z cukinią i bakłażanem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 ml ciepłej wody
  • 2,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 świeże pomidory
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • oregano
  • łyżka masła
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Wymieszaj w misce mąkę, sól, wodę i oliwę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je kilka minut. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i smaż na niej placek przez 5 minut z każdej strony. Na drugą patelnię wlej pół łyżeczki oliwy, dodaj posiekany czosnek, cebulę i pokrojone pomidory bez skóry. Duś 15 min.

2. Dodaj paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz, oregano. W garnku rozgrzej masło, wrzuć szpinak i duś do miękkości. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250° C. Placek posmaruj sosem, połóż pokrojone w kostkę seler, bakłażan i cukinię. Posyp startym żółtym serem. Piecz około 5-10 minut.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas