Pizza z cukinią, serem i bakłażanem
Przepis na pyszną pizzę
Składniki:
- 15 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 ml ciepłej wody
- 2,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 3 świeże pomidory
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- oregano
- łyżka masła
- 4 łodygi selera naciowego
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 20 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Wymieszaj w misce mąkę, sól, wodę i oliwę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je kilka minut. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i smaż na niej placek przez 5 minut z każdej strony. Na drugą patelnię wlej pół łyżeczki oliwy, dodaj posiekany czosnek, cebulę i pokrojone pomidory bez skóry. Duś 15 min.
2. Dodaj paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz, oregano. W garnku rozgrzej masło, wrzuć szpinak i duś do miękkości. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250° C. Placek posmaruj sosem, połóż pokrojone w kostkę seler, bakłażan i cukinię. Posyp startym żółtym serem. Piecz około 5-10 minut.