Pizza z mielonym mięsem w wersji mini
Będzie kulinarnym przebojem – każdy poprosi o dokładkę!

Składniki
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- ok. 20g drożdży
- 2-3 łyżeczki oliwy
- 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru; dodatki: sos pomidorowy
- 400 g mieszanego mięsa mielonego
- cebula
- mała puszka kukurydzy
- zielona papryka lub mrożona fasolka szparagowa
- olej
- 100 g żółtego sera, np. gouda
- sól, pieprz, tymianek
6-8 sztuk
Sposób przygotowania
1. Z podanych składników przygotuj ciasto. Uformuj z niego 6-8 małych placków pizzy. Posmaruj je pomidorowym sosem (przepis w Notatniku Praktyka).2. Mięso obsmaż z posiekaną cebulą na oleju. Dopraw solą, pieprzem. Na pizzach rozłóż kukurydzę, pokrojoną paprykę lub fasolkę, ser i porcjami podsmażone mięso. Oprósz tymiankiem.3 Połóż placki pizzy na lekko na oliwionej blasze. Piecz w najwyższej temperaturze piekarnika 10-15 minut,aż brzeg ciasta się zrumieni.