Reklama

Reklama

Pizza z patelni

Powstaje w błyskawicznym tempie i zasmakuje też miłośnikom pizzy tradycyjnej. Kolejne dobre wiadomości - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani zapiekać go w piekarniku.

Ciasto:

Składniki

  • 150 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano, bazylia

Reklama

Dodatki:

Składniki

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków dowolnej wędliny
  • 2-3 pieczarki

1. Podane składniki na ciasto łączymy w misce, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy.

2. Suchą patelnię (np. taką do beztłuszczowego smażenia naleśników) podgrzewamy. Gdy będzie ciepła wykładamy na nią rozwałkowany placek i podsmażamy go z obu stron do lekkiego zrumienienia. 

3. Jedną stronę placka smarujemy koncentratem pomidorowym, wykładamy nań mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki i wędlinę. Podgrzewamy pizzę na patelni, aż ser się roztopi, a ciasto będzie zrumienione.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje