Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Ten przepis na pizzę to złoto!

Aktualizacja

Powstaje w błyskawicznym tempie i zasmakuje też miłośnikom pizzy tradycyjnej. Kolejne dobre wiadomości - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani zapiekać go w piekarniku. Pizza z patelni jest doskonała na szybką kolację na ciepło. Jak ją przygotować?

Pizza z patelni nie zawiera drożdży, ale i tak się udaje!
Pizza z patelni nie zawiera drożdży, ale i tak się udaje!123RF/PICSEL

Miłośnicy pizzy świętują dwa razy w roku. 17 stycznia, bo to właśnie wtedy przypada Światowy Dzień Pizzy oraz 9 lutego, gdy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Można oczywiście odwiedzić swoją ulubioną pizzerię, w której na pewno przygotowano jakieś niespodzianki, albo skusić się na przygotowanie przysmaku w domu. Jeśli nie masz zdolności kulinarnych, spokojnie, zdradzamy przepis na pizzę z patelni, które udaje się każdemu. Kilka składników, odrobina cierpliwości i gotowe. Spróbujcie!

Pizza z patelni: składniki

Chrupiącą pizzę domową podaj na obiad lub podczas imprezy
Chrupiącą pizzę domową podaj na obiad lub podczas imprezy123RF/PICSEL
  • 150 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano
  • bazylia
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków dowolnej wędliny
  • 2-3 pieczarki

Pizza z patelni: przygotowanie

  1. Podane składniki na ciasto pizzy z patelni (mąkę, wodę, sól i oliwę) łączymy w misce, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy.
  2. Suchą patelnię (np. taką do beztłuszczowego smażenia naleśników) podgrzewamy. Gdy będzie ciepła, wykładamy na nią rozwałkowany placek i podsmażamy go z obu stron do lekkiego zrumienienia. 
  3. Jedną stronę placka smarujemy koncentratem pomidorowym, wykładamy nań mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki i wędlinę. Podgrzewamy pizzę na patelni, aż ser się roztopi, a ciasto będzie zrumienione.

Pizza z patelni jest gotowa!

Pizza z patelni - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas