Pizza z szynką i pomidorkami cherry

Jeśli lubisz więcej sera, warto tuż przed końcem pieczenia posypać pizzę drobno startym parmezanem. Można też ułożyć cienkie wiórki parmezanu na gotowej już pizzy (ser nie straci wtedy smaku).

Przepis możesz zmodyfikować, dodając inne, ulubione składniki
Przepis możesz zmodyfikować, dodając inne, ulubione składniki123RF/PICSEL

Składniki:

  • gotowy spód do pizzy
  •  200 g pomidorków cherry
  • 150 g wędzonej szynki
  • kula mozzarelli (150 g)
  • świeża bazylia

SOS:

  • 2 puszki pomidorów
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z puszki, posól. Gotuj na małym ogniu, przynajmniej 10 minut, aby wyparował nadmiar płynu, a sos dobrze zgęstniał.

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Ciasto rozwiń na arkuszu pergaminu do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż plasterki wędzonej szynki. Mozzarellę wyjmij z solanki, odsącz i pokrój na cienkie kawałki.

Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika, piecz 10-15 minut - ciasto powinno być upieczone i chrupiące, a ser rozpuszczony. Posyp listkami bazylii, pokrój na trójkąty.

Podawaj od razu.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas