Jeśli lubisz więcej sera, warto tuż przed końcem pieczenia posypać pizzę drobno startym parmezanem. Można też ułożyć cienkie wiórki parmezanu na gotowej już pizzy (ser nie straci wtedy smaku).
Składniki:
- gotowy spód do pizzy
- 200 g pomidorków cherry
- 150 g wędzonej szynki
- kula mozzarelli (150 g)
- świeża bazylia
SOS:
- 2 puszki pomidorów
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z puszki, posól. Gotuj na małym ogniu, przynajmniej 10 minut, aby wyparował nadmiar płynu, a sos dobrze zgęstniał.
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Ciasto rozwiń na arkuszu pergaminu do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż plasterki wędzonej szynki. Mozzarellę wyjmij z solanki, odsącz i pokrój na cienkie kawałki.
Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika, piecz 10-15 minut - ciasto powinno być upieczone i chrupiące, a ser rozpuszczony. Posyp listkami bazylii, pokrój na trójkąty.
Podawaj od razu.