Reklama

Reklama

Pizza z ziemniakami, boczkiemi twarogiem

Bardzo sycąca i pożywna, idealna na chłodny dzień

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru; dodatki: sos biały
  • 4-6 całych ugotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
  • 4-6 plastrów wędzonego boczku
  • kostka twarogowego koziego sera
  • szczypiorek i ew. inne zioła do posypania pizzy

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników przygotuj i uformuj ciasto (wg podstawowego przepisu z Notatnika Praktyka, str. 94).Posmaruj placki ciasta białym sosem(przepis także na str. 94), na sosie ułóż dodatki, zaczynając od pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich połóż pokrojony na kawałki wędzony boczek.Całość obficie posyp pokruszonym kozim serem twarogowym.

2. Połóż placki pizzy na lekko natłuszczonej blasze. Piecz w najwyższej temperaturze w piekarniku ok. 10 minut,aż brzeg ciasta mocno się zrumieni.Po upieczeniu posyp pizzę posiekanym szczypiorkiem (ew. innymi ziołami,np. tymiankiem).

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje