Pizza z ziemniakami, boczkiemi twarogiem
Bardzo sycąca i pożywna, idealna na chłodny dzień

Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 20 g drożdży
- 2-3 łyżeczki oliwy
- 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru; dodatki: sos biały
- 4-6 całych ugotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
- 4-6 plastrów wędzonego boczku
- kostka twarogowego koziego sera
- szczypiorek i ew. inne zioła do posypania pizzy
4-6 osób
Sposób przygotowania
1. Z podanych składników przygotuj i uformuj ciasto (wg podstawowego przepisu z Notatnika Praktyka, str. 94).Posmaruj placki ciasta białym sosem(przepis także na str. 94), na sosie ułóż dodatki, zaczynając od pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich połóż pokrojony na kawałki wędzony boczek.Całość obficie posyp pokruszonym kozim serem twarogowym.2. Połóż placki pizzy na lekko natłuszczonej blasze. Piecz w najwyższej temperaturze w piekarniku ok. 10 minut,aż brzeg ciasta mocno się zrumieni.Po upieczeniu posyp pizzę posiekanym szczypiorkiem (ew. innymi ziołami,np. tymiankiem).