Pizza ze szparagami
Warto mieć pod ręką kilka zręcznych przepisów na wypadek, gdyby rodzina niespodziewanie zgłodniała.
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- 3 dag drożdży
- szklanka letniej wody
- łyżka oleju
- 2 szklanki mąki
- sól
Sos:
- 150 ml śmietany
- 20 dag sera gouda
- ząbek czosnku
- oregano
- cebula
- olej
- sól
- pieprz
Dodatki:
- pęczek zielonych szparagów
- 30 dag pomidorków
- 15 dag suszonych pomidorów
- 15 dag sera gouda
- 2 garście szpinaku
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Zagnieć ciasto. Cebulę podsmaż, dodaj śmietanę, ser, przeciśnięty czosnek i przyprawy, smaż. Szparagi umyj, odkrój końcówki, gotuj 5 minut.
2. Ciasto ułóż na blasze, posmaruj sosem, ułóż dodatki. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.