Reklama

Reklama

Pizzerinki z burakami

Zdrowe i bardzo smaczne!

Składniki - ciasto

  • 30 dag +1-2 łyżki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

Składniki - farsz

  • 4-5 młodych buraczków
  • 2 garści małych listków szpinaku
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 15 dag sera koziego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mleko podgrzej, wkrusz drożdże, domieszaj po 1 łyżeczce mąki i cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył. Masło stop. Prze - siej resztę mąki, połącz ją z za - czynem, masłem, 1 jajkiem, cukrem, szczyptą soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny, by wyrosło. 

2. Ciasto podziel na 6 części. 4 rozwałkuj na prostokąt, a z 2 uformuj bardzo długie świderki. Przylep je na brzegach placków. Odstaw na 30 minut. Jajko roztrzep, posmaruj placki. Piecz 25 minut w 180 st. C. 

3. Farsz: buraki obierz i umyj. Pokrój w kostkę, ugotuj w bulionie. Gorące wymieszaj ze szpinakiem, 1 łyżką oliwy i musztardą, dopraw. Ser po - krusz. Na gorące placki wyłóż farsz, posyp je serem i natką.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje