Pizzerinki z burakami
Zdrowe i bardzo smaczne!

Składniki
- ciasto
- 30 dag +1-2 łyżki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2/3 szkl. mleka
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- farsz
- 4-5 młodych buraczków
- 2 garści małych listków szpinaku
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 15 dag sera koziego
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mleko podgrzej, wkrusz drożdże, domieszaj po 1 łyżeczce mąki i cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył. Masło stop. Prze - siej resztę mąki, połącz ją z za - czynem, masłem, 1 jajkiem, cukrem, szczyptą soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny, by wyrosło. 2. Ciasto podziel na 6 części. 4 rozwałkuj na prostokąt, a z 2 uformuj bardzo długie świderki. Przylep je na brzegach placków. Odstaw na 30 minut. Jajko roztrzep, posmaruj placki. Piecz 25 minut w 180 st. C. 3. Farsz: buraki obierz i umyj. Pokrój w kostkę, ugotuj w bulionie. Gorące wymieszaj ze szpinakiem, 1 łyżką oliwy i musztardą, dopraw. Ser po - krusz. Na gorące placki wyłóż farsz, posyp je serem i natką.