Placek agrestowo- migdałowy
Bardzo miękkie masło miksuj z cukrem przez ok. 5 minut.
Składniki:
- 270 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 210 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 400 g agrestu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Bardzo miękkie masło miksuj z cukrem przez ok. 5 minut. Dodaj jajka oraz miód i miksuj kolejne 5 minut. Mąkę połącz z proszkiem, budyniem i mączką migdałową i stopniowo (po łyżce) dodawaj do masy jajeczno-maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite, przełóż je do natłuszczonej formy. Na wierzchu rozsyp umyte i osuszone owoce, posyp je płatkami migdałowymi i cukrem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz około 60 minut.