Placek cytrynowy

To ciasto smakuje wspaniale. Będzie znakomitą słodką przekąską.

Otarta cytryna podkreśli aromat ciasta
Otarta cytryna podkreśli aromat ciasta 123RF/PICSEL

Cytryny sparzyć wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, z trzech owoców zetrzeć skórkę. Otarte ze skórki cytryny przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Ostatnią cytrynę pokroić w plasterki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać jogurt. Porcjami wsypywać sypkie składniki.

Ciasto dobrze wymieszać mikserem. 2Blachę (24x30 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut. 

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweInteria.tv
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas