Placek cytrynowy
To ciasto smakuje wspaniale. Będzie znakomitą słodką przekąską.

Składniki
- 4 cytryny
- 30 dag mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag miękkiego masła
- 25 dag cukru
- 3 jajka
- 20 dag gęstego jogurtu greckiego
Cytryny sparzyć wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, z trzech owoców zetrzeć skórkę. Otarte ze skórki cytryny przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Ostatnią cytrynę pokroić w plasterki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać jogurt. Porcjami wsypywać sypkie składniki.
Ciasto dobrze wymieszać mikserem. 2Blachę (24x30 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut.