Placek jagodowy z bezą
Ze świeżych owoców.

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,- 1 szklanka cukru,- 4 jajka,- 1 kostka masła (20 dag),- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 20 dag jagód,- 1 fiolka aromatu waniliowego,- sól,- cukier puder, Beza:- 3 białka,- 4 łyżki cukru pudru,- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
W dużej misce żółtka utrzeć z cukrem. Dodać stopione masło i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, starannie wymieszać. Dosypać jagody. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka, ciasto lekko wymieszać i przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. W tym czasie białka ubić na szklistą, sztywną pianę dosypując cukier puder. Pianę połączyć z kawą rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody. Przygotowaną masą bezową posmarować wierzch placka; wstawić do piekarnika o tej samej temperaturze i piec przy uchylonych drzwiczkach aż beza lekko się przyrumieni. Ostudzić. Gotowy placek z bezą udekorować świeżymi owocami.