Placek jagodowy z budyniem

Już na sam jego widok pocieknie ci ślinka, a kiedy spróbujesz... Będziesz piekła go na okrągło! Przepis można dowolnie modyfikować - wystarczy zastąpić jagody innymi owocami, jak truskawki, maliny czy brzoskwinie.

Prosty w przygotowaniu placek jagodowy z budyniem
Prosty w przygotowaniu placek jagodowy z budyniem123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 20 dag margaryny
  • cynamon
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól
  • 3 szkl. mleka
  • 2 op. budyniu
  • 30 dag jagód
1 godz. 10 min
12 porcji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli oraz cynamonu i proszkiem do pieczenia. Dodaj brązowy cukier, 2 żółtka i jajko. Składniki posiekaj z margaryną. Na koniec dodaj gęstą kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na ok. 30 min do lodówki. 

2. Proszek budyniowy (np. waniliowy) rozprowadź w szklance mleka. Pozostałe dwie szklanki zagotuj. Wlej rozprowadzony proszek i ugotuj gęsty budyń. Lekko go ostudź, mieszając. 

3. Ciastem wylep prostokątną blachę. Rozłóż połowę opłukanych i osuszonych jagód. Przykryj warstwą budyniu i resztą owoców. Piecz 50 min w 200°C.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?