Placek jagodowy z budyniem
Już na sam jego widok pocieknie ci ślinka, a kiedy spróbujesz... Będziesz piekła go na okrągło! Przepis można dowolnie modyfikować - wystarczy zastąpić jagody innymi owocami, jak truskawki, maliny czy brzoskwinie.

Składniki
- 3 szkl. mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do piecz.
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 2 żółtka
- jajko
- 20 dag margaryny
- cynamon
- 1-2 łyżki śmietany
- sól
- 3 szkl. mleka
- 2 op. budyniu
- 30 dag jagód
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli oraz cynamonu i proszkiem do pieczenia. Dodaj brązowy cukier, 2 żółtka i jajko. Składniki posiekaj z margaryną. Na koniec dodaj gęstą kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na ok. 30 min do lodówki.
2. Proszek budyniowy (np. waniliowy) rozprowadź w szklance mleka. Pozostałe dwie szklanki zagotuj. Wlej rozprowadzony proszek i ugotuj gęsty budyń. Lekko go ostudź, mieszając.
3. Ciastem wylep prostokątną blachę. Rozłóż połowę opłukanych i osuszonych jagód. Przykryj warstwą budyniu i resztą owoców. Piecz 50 min w 200°C.