Składniki: Ciasto: - 40 dag mąki,- 10 dag cukru, - 3 dag drożdży, - 5 dag rozpuszczonego masła, - 1 jajko, - 180 ml ciepłego mleka Masa makowa: - 1/2 puszki masy makowej, - 1 jajko Kruszonka: - 15 dag mąki, - 13 dag masła, - 10 dag mielonych migdałów, - 13 dag brązowego cukru, - szczypta cynamonu, - 15 dag obranych migdałów, - 1,5 kg śliwek Przygotowanie: 1) Mąkę przesiać do miski, mleko wymieszać z drożdżami, jajkiem, masłem, wlać do mąki, dokładnie zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2) Śliwki dokładnie umyć, osuszyć, naciąć i wyjąć pestkę. 3) Foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować, umieścić w foremce. Masę makową wymieszać z jajkiem, wyłożyć na ciasto. 4) Śliwki umieścić na maku, w środek każdej włożyć po migdale. 5) Wszystkie składniki kruszonki ugnieść lekko w palcach, następnie małymi grudkami posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut. Ciasto przed podaniem bardzo dokładnie ostudzić. Kalkulator kalorii