Reklama

Reklama

Placek makowo-śliwkowy

Oryginalny przepis.

Składniki:

Ciasto:
- 40 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 3 dag drożdży,
- 5 dag rozpuszczonego masła,
- 1 jajko,
- 180 ml ciepłego mleka
Masa makowa:
- 1/2 puszki masy makowej,
- 1 jajko
Kruszonka:
- 15 dag mąki,
- 13 dag masła,
- 10 dag mielonych migdałów,
- 13 dag brązowego cukru,
- szczypta cynamonu,
- 15 dag obranych migdałów,
- 1,5 kg śliwek

Przygotowanie:

1) Mąkę przesiać do miski, mleko wymieszać z drożdżami, jajkiem, masłem, wlać do mąki, dokładnie zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2) Śliwki dokładnie umyć, osuszyć, naciąć i wyjąć pestkę.
3) Foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować, umieścić w foremce. Masę makową wymieszać z jajkiem, wyłożyć na ciasto.
4) Śliwki umieścić na maku, w środek każdej włożyć po migdale.
5) Wszystkie składniki kruszonki ugnieść lekko w palcach, następnie małymi grudkami posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut. Ciasto przed podaniem
bardzo dokładnie ostudzić.

Kalkulator kalorii

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje