Placek z gulaszem
Posiłek bogaty w białko

Składniki
- 50-60 dag wołowiny na gulasz
- 15 dag pieczarek
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego otartego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku lub lubczyku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól morska
- grubo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- bulion wołowy, np. z kostki
Sposób przygotowania
1. Przygotuj marynatę: cebulę obierz, posiekaj, wymieszaj z majerankiem i wędzoną papryką. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Zalej 2-3 łyżkami oliwy, przemieszaj. Mięso umyj, osusz, pokrój na 8 lub 12 małych kotlecików, rozbij. Posmaruj marynatą, wstaw do lodówki na całą noc. 2. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój na kawałki. Wrzuć na suchą patelnię, duś, aż wyparuje powstały sok. Dodaj 1 łyżkę masła, dopraw tymiankiem i solą. Podsmaż, podlej odrobiną bulionu i duś 10-15 minut. Odlej trochę sosu, wymieszaj go z mąką i wlej do reszty sosu. 3. Mięso oczyść z cebuli, dodaj ją do pieczarek. Mięso usmaż na reszcie masła z oliwą (po 2-3 minuty z każdej strony). Dodaj do pieczarek, duś 8-10 minut. Jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem. Usmaż 4 omlety. W każdy włóż po bitce z pieczarkami.