Placek z masą waniliową
Będzie idealny na rodzinne uroczystości. I ma jeszcze jedną zaletę – przygotowuje się go tak łatwo, że możesz serwować go bliskim nie tylko od święta!
Składniki na 8 porcji:
- 60 dag truskawek
- 20 dag mąki
- 3 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 10 dag kremu czekoladowego typu Nutella
- 50 dag serka mascarpone
- 5 dag cukru
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 op. cukru waniliowego
- tłuszcz do foremki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i cukier puder. Składniki siekaj, aż powstaną grudki. Potem wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
2. Blachę 10 x 34 cm posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi przygotowanej blachy. Ciasto mocno dociśnij i gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 10 minut. Upieczony spód odstaw do wystudzenia.3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki.4. Kruchy spód posmaruj kremem czekoladowym, a potem masą waniliową. Na tym ustaw pionowo truskawki. Przed podaniem, wierzch placka możesz oprószyć cukrem pudrem z wanilią albo posypać płatkami migdałowymi.Czas przygotowania: ok. godziny