Placek z owocami
Banalne do wykonania ciasto z owocami sezonowymi - bez problemu upiecze je nawet amator. Doskonałe towarzystwo do kawy lub herbaty, sprawdzi się również jako słodka przekąska na wakacyjnym pikniku.

Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szkl. maślanki
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. owoców
12 porcji
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Osobno połącz maślankę, olej oraz jajka. Mokre składniki wlej do suchych. Przemieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. 2. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wlej przygotowane ciasto. Posyp je dowolnymi owocami, np. świeżymi truskawkami (umyj je wcześniej i posiekaj) lub owocami mrożonymi. Wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut w 180°C.