Placek z wiśniami
Zdecydowanie najlepsze ciasto z wiśniami, jakie można upiec w sezonie letnim. Placek jest puszysty i wilgotny, a na dodatek wypełniony soczystymi owocami. To idealne towarzystwo do kawy!
Sposób przygotowania:
1. W rondelku roztop margarynę, dodaj cukier, kakao oraz 1/3 szklanki nalewki wiśniowej lub wody. Mieszając, podgrzewaj, aż powstanie gładka czekoladowa masa. Zdejmij ją z ognia i odstaw do ostudzenia.
2. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Odlej 1/2 szkl. czekoladowej masy. Do reszty dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz 5 żółtek. Wszystko starannie wymieszaj.
3. Pięć białek ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z przygotowanym ciastem. Masę przełóż do formy. Porozkładaj umyte, osuszone i wydrylowane wiśnie (możesz je wcześniej obtoczyć w mące). Piecz ciasto 60 min w temp. 180°C. Polej odlaną masą czekoladową.