Reklama

Reklama

Placki i tarty z rabarbarem

Wyjątkowo smaczne i aromatyczne, a do tego proste w przygotowaniu.

Rozeta z lekką pianką waniliową

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki (15 dag) schłodzonego masła
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 30 dag rabarbaru
  • 40 dag gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
  • 5 dag białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki marmolady
  • 3 jajka
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąki przesiej, domieszaj sól. Posiekaj z masłem, cukrem i jajkami. Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wylep formę, ponakłuwaj. Chłodź 15 minut. Piecz ok. 10 minut w temp. 185 st. 

2. Przygotuj nadzienie: rabarbar oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Rozgrzej masło z miodem, gdy się stopią, wsyp rabarbar (2 łyżki odłóż). Duś, aż zrobi się szklisty. Ostudź. Stop czekoladę. 

3. Jogurt zmiksuj ze schłodzoną czekoladą, jajkami, cukrem waniliowym oraz esencją waniliową. Na końcu wsyp mąkę i miksuj, aż masa będzie idealnie gładka. Delikatnie wymieszaj ją z duszonym rabarbarem. 

4. Podpieczony spód posmaruj marmoladą (zrobisz to łatwiej, gdy lekko ją podgrzejesz). Nałóż masę. Na wierzchu ułóż surowy rabarbar. Piecz 30 minut w 180 st. (masa musi się ściąć). Ostudź i schładzaj 2 godziny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje