Placki i tarty z rabarbarem

Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem123RF/PICSEL

Rozeta z lekką pianką waniliową

Składniki

  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki (15 dag) schłodzonego masła
  • szczypta soli

- nadzienie

  • 30 dag rabarbaru
  • 40 dag gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
  • 5 dag białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki marmolady
  • 3 jajka
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
10 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami123RF/PICSEL

Błyskawiczny jabłecznik

Składniki

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 jabłka
  • po 2/3 szkl. mąki gryczanej i pszennej
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
  • 3 łyżki mleka
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe123RF/PICSEL

Kremówka cytrynowa

Składniki

  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 proc.
  • szczypta soli

- krem

  • 1/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • szczypta kurkumy

- dodatkowo

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
10 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto z marcepanem
Ciasto z marcepanem123RF/PICSEL

Marcepanowa kostka

Składniki

- masa marcepanowa

  • 20 dag mielonych migdałów
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru amaretto lub ciepłej wody wymieszanej z 3-4 kroplami esencji migdałowej
  • 50 ml śmietany kremówki

- dodatkowo

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki syropu malinowego
  • 3 łyżki posiekanych pistacji lub orzechów nerkowca
  • 1 op. galaretki malinowej
8 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe123RF/PICSEL

Biszkoptowy chlebek

Składniki

  • po 3/4 szkl. pokrojonego rabarbaru i truskawek
  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól
  • masło i bułka tarta do foremki
10 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem123RF/PICSEL

Pleśniak na spodzie maślankowym

Składniki

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- beza

  • 4 białka
  • 5 łyżek cukru

- dodatkowo

  • masło oraz bułka tarta do foremki q\
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem123RF/PICSEL

Kokosowa gwiazda

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • masło i mąka do przygotowania foremki

- masa rabarbarowa

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku

- krem

  • 1 słodzony budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 2/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła
  • esencja śmietankowa

Sposób przygotowania

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?