Placki i tarty z rabarbarem
Wyjątkowo smaczne i aromatyczne, a do tego proste w przygotowaniu.
Rozeta z lekką pianką waniliową
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąki przesiej, domieszaj sól. Posiekaj z masłem, cukrem i jajkami. Zagnieć ciasto, rozwałkuj, wylep formę, ponakłuwaj. Chłodź 15 minut. Piecz ok. 10 minut w temp. 185 st.
2. Przygotuj nadzienie: rabarbar oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Rozgrzej masło z miodem, gdy się stopią, wsyp rabarbar (2 łyżki odłóż). Duś, aż zrobi się szklisty. Ostudź. Stop czekoladę.
3. Jogurt zmiksuj ze schłodzoną czekoladą, jajkami, cukrem waniliowym oraz esencją waniliową. Na końcu wsyp mąkę i miksuj, aż masa będzie idealnie gładka. Delikatnie wymieszaj ją z duszonym rabarbarem.
4. Podpieczony spód posmaruj marmoladą (zrobisz to łatwiej, gdy lekko ją podgrzejesz). Nałóż masę. Na wierzchu ułóż surowy rabarbar. Piecz 30 minut w 180 st. (masa musi się ściąć). Ostudź i schładzaj 2 godziny.
Błyskawiczny jabłecznik
Sposób przygotowania
1. Rabarbar i jabłka umyj, osusz, obierz. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Oba składniki pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Prostokątną foremkę posmaruj odrobiną masła lub margaryny, oprósz cienko mąką pszenną. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
2. Resztę masła lub margaryny stop. Domieszaj oba cukry, zdejmij z ognia. Mąki przesiej, połącz z proszkiem, sodą i solą. Do miski z mąkami wlej ciepłe masło i zacznij ubijać masę mikserem. Dodawaj po jednym jajku, pokażdym miksując, aż składniki dobrze się połączą. Masę połącz z kremem czekoladowym, mlekiem i cynamonem. Wymieszaj z rabarbarem i jabłkami. Przełóż ciasto do foremki. Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu posyp ew. cukrem brązowym i zostaw w piekarniku, aż ostygnie.
Kremówka cytrynowa
Sposób przygotowania
1. Rabarbar umyj i pokrój na jednakowe kilkucentymetrowe kawałki. Zagotuj 1/3 szkl. wody z sokiem z pomarańczy i miodem. Włóż rabarbar, gotuj, aż zmięknie (ok. 5 minut). Wyjmij, osącz. Jeśli chcesz, by rabarbar był bardziej różowy, do gotowania dodaj 1 łyżkę syropu z malin.
2. Przygotuj ciasto: mąkę, cukier puder, schłodzone i pokrojone na kawałeczki masło oraz sól zagnieć. Dodaj śmietanę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 45 minut. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt. Ułóż w formie. Z reszty uformuj wałeczek i wylep nim boki formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz ok. 15 minut w 180 st.
3. Krem: jajka dobrze roztrzep. W kąpieli wodnej stop masło z cukrem, sokiem i kurkumą. Wlej cienkim strumieniem jajka i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. 4 Krem przetrzyj przez sitko. Gdy przestygnie, wyłóż na ciasto. Rozłóż rabarbar. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.
Marcepanowa kostka
Sposób przygotowania
1. Masa marcepanowa: migdały wymieszaj z cukrem pudrem. Powoli miksując, dolewaj po odrobinie likieru lub wody z esencją. Gdy masa stanie się gładka, uformuj z niej wałek i ściśle owiń folią. Włóż do lodówki.
2. Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na dłuższe, równe kawałki. Zagotuj 1/2 szkl. wody z syropem malinowym. Wrzuć rabarbar, gotuj 2-3 minuty (powinien lekko zmięknąć). Osącz.
3. Marcepan pokrusz, podgrzej w śmietance. Ciasto pokrój na 8 części. Każdą posmaruj masą marcepanową. Nałóż kawałki rabarbaru. Posmaruj je wywarem z gotowania i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w 180 st. Przygotuj galaretkę z 1/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy przestygnie, posmaruj nią rabarbar. Posyp pistacjami, odstaw do zastygnięcia.
Biszkoptowy chlebek
Sposób przygotowania
1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Przesiej je przez sitko. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło stop na bardzo małym ogniu i odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
2. Żółtka utrzyj z cukrem oraz z cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Dodaj przesiane mąki i ostudzone masło. Miksuj, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki, wmieszaj pianę do masy jajecznej.
3. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy. Poukładaj rabarbar i truskawki (lekko wciskając je do masy) tak, by pokryły cały wierzch ciasta. Foremkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt podaj lekko przestudzony, np. z kleksem z bitej śmietany.
Pleśniak na spodzie maślankowym
Sposób przygotowania
1. Rabarbar umyj, osusz, oczyść i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Dużą tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
2. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miski. Ubij na piankę, wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Miksuj, aż powstanie jasny krem. Wtedy wlej maślankę i olej, miksuj 1 minutę. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj mikserem (tylko tyle, by składniki połączyły się).
3. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy. Wyrównaj wierzch i rozłóż na nim rabarbar. Piecz 40 minut.
4. Białka ubij na sztywno, dosypując cukier. Wysuń z piekarnika blachę z ciastem. Wyłóż na nie pianę i wygładź wierzch (zrób to jak najszybciej, by ciasto nie było zbyt długo poza piekarnikiem). Wsuń blachę, zamknij drzwiczki i piecz ciasto jeszcze ok. 25 minut (aż beza ładnie się zezłoci). Wystudź, oprósz cukrem pudrem (możesz wymieszać go z cynamonem).
Kokosowa gwiazda
Sposób przygotowania
1. Ciasto: foremkę na tartę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Składniki ciasta zagnieć. Rozwałkuj je i przełóż do foremki. Chłodź 30 minut, ponakłuwaj. Piecz 25 minut w 180 st., wystudź.
2. Masa: rabarbar umyj, oczyść. 2 łodygi pokrój na 3 części, a te wzdłuż na połówki. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Masło i 2 łyżki cukru stop na patelni, włóż pokrojony rabarbar. Po 2-3 minutach zdejmij, odstaw do wystygnięcia. Pozostały rabarbar pokrój i podgrzej z resztą cukru. Gdy zmięknie, zmiksuj, domieszaj żelatynę. Nałóż na ciasto, schłodź.
3. Krem: z mleka, proszku budyniowego i 1 łyżeczki esencji śmietankowej ugotuj budyń. Ostudź, zmiksuj z miękkim masłem, wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Krem wyłóż na zastygniętą masę. Dekoracyjnie rozłóż paski rabarbaru. Tartę schładzaj w lodówce przez 2-3 godziny