Placki kalafiorowe

Z dodatkiem mięsa drobiowego

Placki z kalafiora
Placki z kalafiora123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. Potem mięso natrzyj 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Usmaż je na 2 łyż- kach mocno rozgrzanego oleju (ok. 10 minut). 

2. W tym czasie kalafior oczyść i umyj. Zetrzyj go na tarce o dużych otworach. Dymki oczyść, posiekaj. Wymieszaj je z kalafiorem, kaszką, bułką i jajkami. Kurczaka potnij na drobniutkie kawałeczki. Dołóż je do ciasta na racuchy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną Kalafiorowe z drobiem 4-5 porcji 35 min (razem ) ok. 25 min curry. Na patelni rozgrzewaj po 1-2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne grubsze racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie ci to ok. 15 minut). Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. 

3. Drugi ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z jogurtem. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą skórki z cytryny i sokiem cytrynowym. Sos serwuj jako dodatek do kalafiorowych racuchów.

Sernik kalafiorowy - nietypowy sposób na domowe wypiekiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas