Placki kalafiorowe

Z dodatkiem mięsa drobiowego

Składniki

  • 1 kalafior (ok. 40 dag)
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 szkl. gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 2 spore ząbki czosnku
  • szczypta skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • przyprawa curry w proszku
  • olej do smażenia mięsa i placków

Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. Potem mięso natrzyj 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Usmaż je na 2 łyż- kach mocno rozgrzanego oleju (ok. 10 minut). 

2. W tym czasie kalafior oczyść i umyj. Zetrzyj go na tarce o dużych otworach. Dymki oczyść, posiekaj. Wymieszaj je z kalafiorem, kaszką, bułką i jajkami. Kurczaka potnij na drobniutkie kawałeczki. Dołóż je do ciasta na racuchy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną Kalafiorowe z drobiem 4-5 porcji 35 min (razem ) ok. 25 min curry. Na patelni rozgrzewaj po 1-2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne grubsze racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie ci to ok. 15 minut). Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. 

3. Drugi ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z jogurtem. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą skórki z cytryny i sokiem cytrynowym. Sos serwuj jako dodatek do kalafiorowych racuchów. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje