Placki kukurydziane z gruszkami
Pomysł na słodki obiad
Składniki:
- po 2/3 szkl. mąki kukurydzianej i pszennej
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szkl. oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsyp mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodaj sodę oczyszczoną. Wlej maślankę.
Wbij jajko i wsyp cukier.
Składniki zmiksuj na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Na małej patelni porcjami rozgrzewaj olej rzepakowy. Na gorący tłuszcz nalewaj łyżką wazową
porcje przygotowanego ciasta. Smaż grubsze racuchy z obu stron na ładny złoty kolor. Podawaj je od razu po usmażeniu. Racuchy najlepiej smakują podane z dodatkiem gruszek ze słodkiej zalewy, z sosem karmelowym albo polane syropem klonowym.