Reklama

Reklama

Placki kukurydziane z gruszkami

Pomysł na słodki obiad

Składniki:

  • po 2/3 szkl. mąki kukurydzianej i pszennej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szkl. maślanki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego

Reklama

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsyp mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodaj sodę oczyszczoną. Wlej maślankę.

Wbij jajko i wsyp cukier.

Składniki zmiksuj na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Na małej patelni porcjami rozgrzewaj olej rzepakowy. Na gorący tłuszcz nalewaj łyżką wazową

porcje przygotowanego ciasta. Smaż grubsze racuchy z obu stron na ładny złoty kolor. Podawaj je od razu po usmażeniu. Racuchy najlepiej smakują podane z dodatkiem gruszek ze słodkiej zalewy, z sosem karmelowym albo polane syropem klonowym.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje