Placki po cygańsku
Z mięsem i warzywami.

Składniki na 8 porcji:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków, - 1 cebula, - 1 jajko, - 3 ki mąki, - sól
Na sos:
- 3/4 chudej wieprzowiny, - 2 czerwone papryki, - 20 dag pieczarek, - olej, - 4 ogórki kiszone, - 1 cebula, - 1 szkl. bulionu, - sól, - papryka chili, - 2 koncentraty pomidorowego
Przygotowanie:
Starte ziemniaki wymieszać z jajkiem, startą cebulą, mąką, posolić. Usmażyć duże placki. Mięso pokroić w kostkę, posolić i smażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, ogórki, paprykę i cebulę, chwilę smażyć. Do sosu wlać bulion, dodać koncentrat, przyprawić. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Porcje mięsa i warzyw nakładać na placki. Każdy placek składać na pół polewać sosem.