Składniki: - 1 szklanka ryżu, - 1 cebula, - 2 łyżki masła, - 4 łyżki siekanych dowolnych ziół ( np.natka pietruszki, majeranek, tymianek, szczypior), - 2 ząbki czosnku, - 4 jajka, - sól, pieprz, - 5 pomidorów, - 20 dag żółtego sera, - 200 ml. słodkiej śmietanki, - olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać ryż, chwile posmażyć i zalać dwoma szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając. Ugotowany ryż lekko przestudzić, dodać jajka i zioła, doprawić solą i pieprzem. Formować placki i smażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Pomidory pokroić w plastry. Żółty ser zetrzeć i połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać na przemian pomidory i placki i polać sosem serowym. Dekorować ziołami. Zapiekać w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez ok. 15 min. Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 6 osób.