Placki toskańskie
Chrupiące i smaczne. Danie w włoskim stylu.

Składniki
- ciasto
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki orkiszowej
- 1 i 1/2 szkl. letniej wody
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżki oliwy
- obłożenie
- 1 duża zielona papryka
- 2-3 świeże pomidory lub 10-12 pomidorów suszonych z zalewy
- 8 czarnych oliwek
- 20 dag twardego żółtego sera
- sos
- 40 dag pomidorów krojonych z puszki (bez skórki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii ew. ocet balsamiczny (1/2 łyżeczki)
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże utrzyj z cukrem, 1 szkl. wody i 1 łyżką mąki pszennej, odstaw. Resztę wody wymieszaj z oliwą. Wymieszaj mąki i sól. Powoli wlewaj wyrośnięty zaczyn, mieszając do połączenia się składników. Dolej wodę z oliwą, zagniataj ciasto, rozciągając je i zawijając przez ok. 15 minut. Uformuj kulę, przykryj folią i odstaw na ok. 1 godzinę. 2. Sos: zmiksuj składniki sosu, podgrzewaj je ok. 5 minut na dużym ogniu, mieszając. Obłożenie: warzywa na farsz umyj i pokrój: paprykę na kawałki, pomidory - w plasterki. Ser zetrzyj na grube wiórki. 3. Ciasto podziel na 8 części, cienko je rozwałkuj. Posmaruj zimnym sosem, rozłóż paprykę, posyp serem. Dołóż pomidory i oliwki. Piecz ok. 15 minut w 230 st. C.