Placki toskańskie

Chrupiące i smaczne. Danie w włoskim stylu.

Placki toskańskie
Placki toskańskie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże utrzyj z cukrem, 1 szkl. wody i 1 łyżką mąki pszennej, odstaw. Resztę wody wymieszaj z oliwą. Wymieszaj mąki i sól. Powoli wlewaj wyrośnięty zaczyn, mieszając do połączenia się składników. Dolej wodę z oliwą, zagniataj ciasto, rozciągając je i zawijając przez ok. 15 minut. Uformuj kulę, przykryj folią i odstaw na ok. 1 godzinę. 

2. Sos: zmiksuj składniki sosu, podgrzewaj je ok. 5 minut na dużym ogniu, mieszając. Obłożenie: warzywa na farsz umyj i pokrój: paprykę na kawałki, pomidory - w plasterki. Ser zetrzyj na grube wiórki. 

3. Ciasto podziel na 8 części, cienko je rozwałkuj. Posmaruj zimnym sosem, rozłóż paprykę, posyp serem. Dołóż pomidory i oliwki. Piecz ok. 15 minut w 230 st. C.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas