Placki toskańskie

Placki toskańskie
Placki toskańskie123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 szkl. letniej wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy

- obłożenie

  • 1 duża zielona papryka
  • 2-3 świeże pomidory lub 10-12 pomidorów suszonych z zalewy
  • 8 czarnych oliwek
  • 20 dag twardego żółtego sera

- sos

  • 40 dag pomidorów krojonych z puszki (bez skórki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii ew. ocet balsamiczny (1/2 łyżeczki)
8 sztuk

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?