Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!

Czy myśląc o plackach, przed oczami stają ci wyłącznie poczciwe placki ziemniaczane? Choć pyszne, ich przygotowanie potrafi być czasochłonne, a efekt – nieprzewidywalny. Nawet, jeśli jesteś mistrzem lub mistrzynią patelni, warto abyś raz na jakiś czas dał ziemniakom odpocząć, a sam wypróbował nowe przepisy – zwłaszcza takie, które wymagają znacznie mniej pracy! Rozsmakuj się w warzywnych plackach z orientalną nutą. Każdy z przepisów sprawdzi się jako przekąska, a w odpowiednim towarzystwie – jako pełnowartościowe danie główne.

Placki marchewkowe
Placki marchewkowemateriały prasowe

Placki marchewkowe z hummusem

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Postaw patelnię na średnim ogniu.

Używając chochli, rozprowadź masę na rozgrzanej patelni - około 1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie, lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem.

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycymateriały prasowe

Placki z ciecierzycy z dodatkiem tahini

Sposób przygotowania

Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka - może przypominać masę na falafele. Dodaj do niej 2 łyżki (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta) odlanego uprzednio płynu, jajko, starty czosnek oraz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, łącznie z tahini. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki ok 1cm grubości i smaż z obu stron, aż będą miały złoty kolor i lekko urosną.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Placki ze szpinaku
Placki ze szpinakumateriały prasowe

Pieczone placki ze szpinaku i kapusty

Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem w dużej misce.

Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wg uznania.

Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj nasączonego olejem ręcznika kuchennego, by delikatnie natłuścić całą blachę.

Dużą łyżką nakładaj masę na blachę, rozprowadzając ją tyłem łyżki.

Piecz 10 minut, aż będą miały złoty kolor. Następnie odwróć i piecz kolejnych 10 minut.

Delikatne placuszki podawaj z pikantną harissą, która nada daniu orientalnego charakteru. 

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas