Reklama

Reklama

Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!

Czy myśląc o plackach, przed oczami stają ci wyłącznie poczciwe placki ziemniaczane? Choć pyszne, ich przygotowanie potrafi być czasochłonne, a efekt – nieprzewidywalny. Nawet, jeśli jesteś mistrzem lub mistrzynią patelni, warto abyś raz na jakiś czas dał ziemniakom odpocząć, a sam wypróbował nowe przepisy – zwłaszcza takie, które wymagają znacznie mniej pracy! Rozsmakuj się w warzywnych plackach z orientalną nutą. Każdy z przepisów sprawdzi się jako przekąska, a w odpowiednim towarzystwie – jako pełnowartościowe danie główne.

Placki marchewkowe z hummusem

Składniki

  • 5 średnich marchewek, startych lub poszatkowanych blenderem
  • 1 szklanka hummusu np. marki Jasmeen
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • posiekany szczypiorek

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Postaw patelnię na średnim ogniu.

Reklama

Używając chochli, rozprowadź masę na rozgrzanej patelni - około 1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie, lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje