Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!
Czy myśląc o plackach, przed oczami stają ci wyłącznie poczciwe placki ziemniaczane? Choć pyszne, ich przygotowanie potrafi być czasochłonne, a efekt – nieprzewidywalny. Nawet, jeśli jesteś mistrzem lub mistrzynią patelni, warto abyś raz na jakiś czas dał ziemniakom odpocząć, a sam wypróbował nowe przepisy – zwłaszcza takie, które wymagają znacznie mniej pracy! Rozsmakuj się w warzywnych plackach z orientalną nutą. Każdy z przepisów sprawdzi się jako przekąska, a w odpowiednim towarzystwie – jako pełnowartościowe danie główne.

Placki marchewkowe z hummusem
Składniki
- 5 średnich marchewek, startych lub poszatkowanych blenderem
- 1 szklanka hummusu np. marki Jasmeen
- 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1 jajko
- ½ szklanki gęstego jogurtu greckiego
- posiekany szczypiorek
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Postaw patelnię na średnim ogniu.
Używając chochli, rozprowadź masę na rozgrzanej patelni - około 1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie, lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem.

Placki z ciecierzycy z dodatkiem tahini
Składniki
- 260 g ciecierzycy gotowanej np. marki Jasmeen
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki mąki (pszennej lub z ciecierzycy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka pasty tahini np. marki Jasmeen
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka - może przypominać masę na falafele. Dodaj do niej 2 łyżki (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta) odlanego uprzednio płynu, jajko, starty czosnek oraz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, łącznie z tahini. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki ok 1cm grubości i smaż z obu stron, aż będą miały złoty kolor i lekko urosną.

Pieczone placki ze szpinaku i kapusty
Składniki
- 2 ½ szklanki szpinaku
- 2 szklanki białej kapusty
- 1 cebula
- ¼ szklanki świeżej pietruszki
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- sól i pieprz do smaku
- olej
- harissa np. marki Jasmeen
Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem w dużej misce.
Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wg uznania.
Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj nasączonego olejem ręcznika kuchennego, by delikatnie natłuścić całą blachę.
Dużą łyżką nakładaj masę na blachę, rozprowadzając ją tyłem łyżki.
Piecz 10 minut, aż będą miały złoty kolor. Następnie odwróć i piecz kolejnych 10 minut.
Delikatne placuszki podawaj z pikantną harissą, która nada daniu orientalnego charakteru.