Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!

Placki marchewkowe
Placki marchewkowemateriały prasowe

Placki marchewkowe z hummusem

Składniki

  • 5 średnich marchewek, startych lub poszatkowanych blenderem
  • 1 szklanka hummusu np. marki Jasmeen
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • posiekany szczypiorek
Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria KulinariaInteria Kulinaria
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycymateriały prasowe

Placki z ciecierzycy z dodatkiem tahini

Składniki

  • 260 g ciecierzycy gotowanej np. marki Jasmeen
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki mąki (pszennej lub z ciecierzycy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka pasty tahini np. marki Jasmeen
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria KulinariaInteria Kulinaria
Placki ze szpinaku
Placki ze szpinakumateriały prasowe

Pieczone placki ze szpinaku i kapusty

Składniki

  • 2 ½ szklanki szpinaku
  • 2 szklanki białej kapusty
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • harissa np. marki Jasmeen
Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?