Placki warzywno-owsiane z dipem jogurtowym
Kuchnia dla zdrowia i urody.
Składniki:
- 400 g marchewki
- 400 g ziemniaków
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek szczypiorku
- 250 g chudego jogurtu
Przygotowanie:
Marchewki i ziemniaki obrać i utrzeć na grubej tarce, wymieszać z płatkami owsianymi i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na rozgrzanym oleju usmażyć 8 placków. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno pokroić. Cebulę, czosnek i szczypiorek wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Placki podawać z dipem.