Placki warzywno-owsiane z dipem jogurtowym

Kuchnia dla zdrowia i urody.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 400 g marchewki
  • 400 g ziemniaków
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek szczypiorku
  • 250 g chudego jogurtu

Przygotowanie:

Marchewki i ziemniaki obrać i utrzeć na grubej tarce, wymieszać z płatkami owsianymi i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na rozgrzanym oleju usmażyć 8 placków. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno pokroić. Cebulę, czosnek i szczypiorek wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Placki podawać z dipem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas