Placki z buraczków
Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową.
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag czerwonych buraczków
- 10 dag płatków owsianych
- 3-4 łyżki pestek słonecznika
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- trochę soku z cytryny albo octu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190°C. Płatki owsiane drobno zmiel. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź.
2. Upieczone buraczki wyjmij z folii, przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinki. Poczekaj, aż dobrze wystygną, a potem grubo zetrzyj.
3. Buraczki wymieszaj z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika. Wbij jajka. Ciasto przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (ew. octem). Na patelni rozgrzej porcję oleju. Nałóż łyżką ciasto. Uformuj owalne cienkie placki, usmaż je z obu stron. Tak samo przygotuj kolejne partie placków. Osącz z tłuszczu. Udekoruj.