Placki z cukinią
Nowa wersja przepisu na placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól, mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Masę ziemniaczaną przełóż na sitko, aby ociekła. Dodatkowo dobrze ją odciśnij. Cukinię oczyść, odetnij końce, cebulę obierz. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, tak samo jak ziemniaki. Natkę opłucz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
Wszystkie warzywa wymieszaj w miseczce z jajkiem i mąką. Dosyp posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem.
Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz nakładaj łyżką ciasto warzywne. Formuj okrągłe, grubsze placki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawaj.
Znakomitym dodatkiem do tak przygotowanych placków jest lekki sos z jogurtu naturalnego doprawionego czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz dużą ilością posiekanych ziół, np. bazylii, mięty, natki pietruszki, kolendry.