Placki z gulaszem
Kartofel to podstawa mnóstwa prostych, ale pysznych potraw.
Przygotowanie
1. Jedną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojone w kostkę mięso, też przełożyć do rondla. Dodać listek laurowy, sól, pieprz, majeranek i ostrą paprykę. Podlać szklanką wrzątku i dusić.
2. Mięso dusić do miękkości (około godziny) na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę papryki oraz odsączoną kukurydzę. Zaprawić zasmażką z mąki i masła, dodać koncentrat, doprawić do smaku.
3. Ziemniaki obrać, zetrzeć z pozostałą cebulą na tarce o drobnych oczkach, odstawić na 15 min, ostrożnie odlać sok. Do masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na złoto duże placki z obu stron. Podawać gorące z gulaszem.