Placki z gulaszem

Kartofel to podstawa mnóstwa prostych, ale pysznych potraw.

Placki ziemniaczane można uzupełnić wieloma dodatkami
Placki ziemniaczane można uzupełnić wieloma dodatkami123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. Jedną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojone w kostkę mięso, też przełożyć do rondla. Dodać listek laurowy, sól, pieprz, majeranek i ostrą paprykę. Podlać szklanką wrzątku i dusić.

2. Mięso dusić do miękkości (około godziny) na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę papryki oraz odsączoną kukurydzę. Zaprawić zasmażką z mąki i masła, dodać koncentrat, doprawić do smaku.

3. Ziemniaki obrać, zetrzeć z pozostałą cebulą na tarce o drobnych oczkach, odstawić na 15 min, ostrożnie odlać sok. Do masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na złoto duże placki z obu stron. Podawać gorące z gulaszem.

Przepis na klasyczny placek po węgierskuInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas