Placki z kaszy gryczanej z drobiem

Smaczny i zdrowy obiad

Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • filet z piersi kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • sos z pieczenia mięsa (ew. w proszku)
  • sól, pieprz
  • olej

Reklama

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Wyjmij z woreczka, dodaj jajka i mąkę, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.

Blachę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj niewielkie porcje masy, lekko rozpłaszcz, tworząc placuszki. Piecz 15-20 minut w temp. 160-180°C.

Filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Olej rozgrzej w rondelku, usmaż kurczaka. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę oczyść, pokrój na kawałki. Usmaż z cebulą na oleju.

Dodaj do kurczaka, wlej półtorej szklanki wody i sos pieczeniowy (ten w proszku przygotuj wg instrukcji). Wymieszaj, zagotuj, przypraw do smaku. Sosem polej gorące placki gryczane.


Dowiedz się więcej na temat: placki | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje