Placki z trzech warzyw
Kuchnia
Doskonałe na obiad, także dla małych niejadków
Składniki:
- mały brokuł
- 2 marchewki
- 6 ziemniaków
- 2 jajka
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- posiekana
- natka pietruszki
- sól, pieprz, kumin, słodka papryka
- bułka tarta
- olej do smażenia zielenina
- oraz warzywa do ozdoby
Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki - najlepiej w mundurkach - oraz pozostałe warzywa (możesz też ugotować wszystkie razem na parze). Ostudź, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z mąką.
2. Dodaj jajka i ser, starannie wymieszaj.
3. Następnie połącz masę z pietruszką i dopraw.
4. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki. Uformuj kotleciki, opanieruj w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoto.