Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane doskonale komponują się z pieczarkami. Pamiętaj jednak, że to, co smażone nie należy do lekkostrawnych. Zrób je raczej na obiad niż na kolację.

Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 jaja,
- mąka bezglutenowa,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- pieprz,
- bulion warzywny,
- olej.
Surowe ziemniaki, obrać i zmiksować, odsączyć nadmiar soku. Masę przełożyć do miski, dodać jaja, przyprawy i mąkę.
Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pieczarki oczyścić, umyć, bardzo drobno posiekać i usmażyć.
Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Smażyć placki na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką.