Placki ziemniaczane
Niektórzy lubią je jeść na słodko, inni wolą w wersji słonej. Dziś nietypowy przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem pieczarek.

Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 jaja,
- mąka zwykła,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- pieprz,
- bulion warzywny,
- olej.
Surowe ziemniaki, obrać i zmiksować, odsączyć nadmiar soku. Masę przełożyć do miski, dodać jaja, przyprawy i mąkę. Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pieczarki oczyścić, umyć, bardzo drobno posiekać i usmażyć. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Smażyć placki na mocno rozgrzanym oleju.