Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane

Smakowity specjał kuchni polskiej występuje w wielu wariantach, w zależności od regionu. Tym razem prezentujemy wersję po śląsku, z dodatkiem słoniny, która nadaje całości bardziej wyrazistego charakteru.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g słoniny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na dużych oczkach tarki.

2. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody (np. na gęstym sicie) i umieszczamy w miseczce, dodajemy po szczypcie pieprzu, soli i cukru, dwie łyżki mąki, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, łączymy wszystko razem.

3. Słoninę kroimy w kostkę i podgrzewamy na patelni. Wyławiamy skwarki. Na wytopionym tłuszczu smażymy placki z obu stron na złoto nakładając je na patelnię łopatką kuchenną. Możemy podawać ze skwarkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje