Placki ziemniaczane
Smakowity specjał kuchni polskiej występuje w wielu wariantach, w zależności od regionu. Tym razem prezentujemy wersję po śląsku, z dodatkiem słoniny, która nadaje całości bardziej wyrazistego charakteru.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 50 g słoniny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na dużych oczkach tarki.2. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody (np. na gęstym sicie) i umieszczamy w miseczce, dodajemy po szczypcie pieprzu, soli i cukru, dwie łyżki mąki, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, łączymy wszystko razem.3. Słoninę kroimy w kostkę i podgrzewamy na patelni. Wyławiamy skwarki. Na wytopionym tłuszczu smażymy placki z obu stron na złoto nakładając je na patelnię łopatką kuchenną. Możemy podawać ze skwarkami.