Placki ziemniaczane

Smakowity specjał kuchni polskiej występuje w wielu wariantach, w zależności od regionu. Tym razem prezentujemy wersję po śląsku, z dodatkiem słoniny, która nadaje całości bardziej wyrazistego charakteru.

Nie za miękkie, nie za chrupiące. Doskonałe!
Nie za miękkie, nie za chrupiące. Doskonałe!123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Ścieramy na dużych oczkach tarki.

2. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody (np. na gęstym sicie) i umieszczamy w miseczce, dodajemy po szczypcie pieprzu, soli i cukru, dwie łyżki mąki, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, łączymy wszystko razem.

3. Słoninę kroimy w kostkę i podgrzewamy na patelni. Wyławiamy skwarki. Na wytopionym tłuszczu smażymy placki z obu stron na złoto nakładając je na patelnię łopatką kuchenną. Możemy podawać ze skwarkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas